CGI vs FOTOGRAAF ǀ WIE GAAT ER WINNEN?

 

Computer Generated Imagery (CGI) is terrein aan het winnen als het gaat om het produceren van commercieel beeldmateriaal ten behoeve van brochures, websites en overig drukwerk. 

Voorheen werd voor het produceren van dit soort beeldmateriaal vaak een productfotograaf ingeschakeld. In een studio of op locatie werd een setting gecreëerd (afhankelijk van het soort product en de doelgroep) en werden er beelden geschoten. Deze beelden werden achteraf digitaal bewerkt om tot een gewenst eindresultaat te komen.

In het tijdperk van CGI zijn deze handelingen overbodig. Een CGI expert werkt volledig in een 3 dimensionale omgeving waarin het product in iedere gewenste setting en omgeving geplaatst kan worden. Een GCI expert kan het product voorzien van digitale materialen, textures genaamd. Deze textures gedragen zich qua reflectie, glans en structuur hetzelfde als het werkelijke materiaal van het product.
Een CGI Expert heeft ook de mogelijkheid om ieder denkbare omgeving te creëren waarin hij/zij ook controle heeft over lichtval, weersinvloeden en beeldinstellingen om zo tot een perfect plaatje te komen. Het voordeel van CGI is dat een product eenvoudig in verschillende kleuren en materialen kan worden verbeeld en in meerdere omgevingen kan worden geplaatst. Ook een productmodificatie kan eenvoudig worden doorgevoerd. De setting wordt immers bewaard en kan achteraf worden aangepast.
Aangezien steeds meer ontwerpers en fabrikanten hun producten in 3D ontwerpen is het maken van CG beelden een logisch vervolg. Of CGI de fotograaf in de toekomst volledig buiten spel zal zetten valt te bezien. Een topfotograaf zal qua creativiteit nog altijd winnen van een middelmatige CGI expert, maar ditzelfde zal andersom ook gelden.

Film : voorbeeld van een 3D setting met veranderende materialen